Sabbatsskolen, et sted for bibel, bønn og fellesskap
  • Subscribe to RSS

Tilbake til blogg

Vår 2015: Lukas

Evangeliet etter Lukas er temaet for bibelstudiet i 2. kvartel 2015. Lukas var lege av yrke, en hedning som konverterte til kristendommen. Han var Paulus følgesvenn og en ivrig deltaker i Jesus-bevegelsen i det romerstek imperiet. Etter hvert som bevegelsen vokste og ikke lenger bare bestod av palestinske jøder oppstod en utfordring. Hvordan skulle de med ikke-jødisk bakgrunn forstå det «mellom linjene» i Jesus utsagn? Eller hvordan skulle de forholde seg til profetier om Jesus når de ikke kjente det gamle testamentet?
Lukas tok utfordringen. Han forsøkte å skriver fortellingen om Jesus på en slik måte at ikke-jødene kunne forstå. Han samlet inn historiene, undersøkte fakta og ordnet alt i rekkefølge. Han skrev en slags rapport om Jesus. Resultatet er ikke en tørr og kjedelig historie, eller en legejournal som er vanskelig å forstå, men en optimistisk fortelling full av glede. I Lukas er det de fattige og utstøtte som i stor grad får utbytte av de gode nyhetene, for evangeliet er fullt av outsidere: skatteinnkrevere, prostituerte, spedalske og tyver. Nyheten om Jesu fødsel kommer til beskjedne foraktede gjetere. Vi kan også lese om helter som ikke er jøder, for eksempel romerske offiserer og samaritaner. Dette er gode nyheter for alle. I likhet med Matteus inneholder også Lukas et slektstre, men til forskjell går Lukas helt tilbake til Adam som er alles far.
Lukas evangelium er den lengste boken i det nye testamentet. Noen mirakler er bare nedtegnet i Lukas, slik som historien om når Jesus oppvekker enkes sønn i Nain (Luk 7,11-18) og helbredelsen av Malkus da han mistet øret (Luk 22,50-51). Flere lignelser finnes også bare i evangeliet etter Lukas, ett eksempel på dette er den barmhjertige samaritanen (Luk 10,30-37). Historien om Sakkeus er også kun fortalte av Lukas (Lukas 19,1-10). Det er kanskje greit å ha i bakhodet at Lukas evangelium er første del av et todelt verk. Fortsettelsen til Lukas er Apostlenes gjerninger.
TV-serien Bibelstudier - Lukasevangeliet tar for seg evangeliet om Jesus som legen Lukas skrev. Lukas skrev også Apostlenes gjerninger. Han brukte de beste kilder og hadde et nært samarbeid med Paulus.
Han ønsket spesielt å nå grekerne med sitt evangelium, det vil si de som ikke hadde noen inngående kunnskap om Israels historie og løftet om den kommende Messias, slik som jødene hadde. Lukas adresserte sitt skriv til sin venn Teofilus antakelig ca. År 61-63.
Vi kan takke Lukas for noen av de mest skinnende historiene fra Jesu forkynnelse. Lukasevangeliet er blant annet alene om å gjengi fortellingen om den fortapte sønn som så varmt blir tatt imot av sin far, og det er også Lukas som gir oss de kjente og kjære historiene om den barmhjertige samaritan og om Sakkeus som klatret opp i et morbærtre for å se Jesus.
TV-serien Bibelstudier - Lukasevangeliet er nå tilgjengelig når du vil på www.hopechannel.no.

Tilbakeping

1 Kommentar

Legg til kommentar

Dette er en gammel lekse.

 

Legg til din kommentar

(obligatorisk)
(vises ikke)
HTML tags
Jeg har lest og godtatt Vilkår og betingelser